MiX Flexibel geloven. Eenmalige glossy onder redactie van VU-hoogleraren Manuela Kalsky & André van der Braak

Voor iedereen die geïnteresseerd is in eigentijdse vormen van zingeving, voorbij traditionele grenzen

18-05-2017 | 12:56

Op 23 mei zal MiX gepresenteerd worden in De Nieuwe Liefde te Amsterdam. De avond start om 19:30 uur. Kijk op de website van De Nieuwe Liefde voor meer informatie.

- Eenmalige glossy geeft unieke inkijk in de wereld van religieuze mixers
- Presenteert resultaten van onderzoek naar multireligiositeit in Nederland
- o.a. cabaretier Jörgen Raymann, televisiepresentatrice Annemiek Schrijver en zenleraar Ton Lathouwers reageren erop.

170523 Mix GlossyMiX gaat over mensen die verschillende religies met elkaar combineren. Of beter gezegd: over mensen die elementen uit religieuze tradities die hen bijzonder aanspreken kiezen en vervolgens in hun dagelijks leven praktiseren.

Ze bidden, chanten of doen aan soefidraaien. Met yoga en mediteren beginnen zij de dag. Sommigen hebben een eigen huisaltaartje, waar Boeddha, Jezus en een moedergodin vreedzaam naast elkaar staan met ernaast een Tibetaanse klankschaal en kaarten met gekalligrafeerde islamitische teksten van Rumi. Tegenwoordig is bijna een kwart van de Nederlandse bevolking multireligieus. Dit religieus mixen krijgt niet alleen applaus, maar stuit ook op weerstand. Is het wel mogelijk om religies te combineren? De personen die in MiX aan het woord komen, brengen het in de praktijk.

De glossy presenteert resultaten van onderzoek naar multireligiositeit in Nederland, o.a. cabaretier Jörgen Raymann, televisiepresentatrice Annemiek Schrijver en zenleraar Ton Lathouwers reageren erop. Een zelftest helpt de lezer ontdekken in hoeverre hij of zij zelf een 'flexibele gelovige' is. Verder bevat Mix tips voor multireligieuze bezinningscentra, gemeenschappen, tv-programma's en boeken.

Manuela Kalsky is directeur van het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving (DSTS) en hoogleraar op de Schillebeeckx-leerstoel aan de VU. André van der Braak is onderzoeker bij het DSTS en hoogleraar boeddhistische filosofie en dialoog met andere levensbeschouwelijke tradities aan de VU.