Home > Nieuws & Agenda > Nieuwsarchief > 170119 Warme en persoonlijke dankwoorden voor Wim Janse bij zijn afscheid als decaan van Godgeleerdheid
19-01-2017

Op woensdag 18 januari 2017 nam Wim Janse na ruim 8 jaar afscheid als decaan van de faculteit en werd in een vol Auditorium toegesproken door collega hoogleraren, onderzoekers, docenten, externe partners en door zijn eigen vrouw en dochter. Wim werd vooral beschreven als een verbindend en warm persoon die voor iedereen binnen de faculteit een decaan was. Na zijn decanaat blijft Wim Janse als hoogleraar verbonden aan de VU. Na de overdrachtsperiode gaat hij zich vooral richten op Islam onderwijs, mensenrechten, religie in het publieke domein en blijft hij binnen de VU actief als de vertrouwenspersoon voor de klokkenluidersregeling.

Afscheid Wim Janse
Foto: Anton Dommerholt, Reformatorisch Dagblad

Kado van het CvB

VU-Rector Vinod Subramaniam sprak vooral zijn lof uit voor het gevoel van Wim Janse voor ‘vorm, taal en details’. Daarbij prees hij de kracht van het luisteren van Wim dat een pastor zo typeert. Hierna overhandigde de rector een Ets van de kunstenaar Rolf Weijburg die uitbeeld wat er allemaal gebeurt bij een promotie.

Seminaries
Daarna was het de beurt aan alle seminaries die binnen de faculteit hun onderwijs en onderzoek hebben ondergebracht. Buitengewone prestatie van Wim is dat hij nu alle geloven naar de faculteit heeft weten te halen. Van moslims, boeddhisten, joden, remonstranten, hersteld hervormde, tot recentelijk nog de Orthodox christenen. Allemaal dankten ze Wim in bijzonder persoonlijke woorden met vooral de nadruk op alle plannen die onder begeleiding van hem waren volbracht.

De praktijk
Vanuit de praktijk was Thea Bogers aanwezig. Zij is directeur van de dienst geestelijke verzorging van het ministerie van Veiligheid en Justitie en werkte samen met Wim aan het realiseren van een breed aanbod van geestelijke verzorgers in gevangenissen. Zij typeerde Wim als iemand die eenzelfde droom had maar deze droom ook ten volle leeft. VU-hoogleraar Matthias Smalbrugge roemde Wim vooral vanwege zijn vermogen om de professionele theologie naar de samenleving te brengen. En dat niet alleen in Nederland, maar ook in Europa.

Internationale partners
Als verrassing werd een film vertoond van korte toespraken op video van collega’s uit het buitenland, en dan met name uit Zuid-Afrika, Indonesië en Engeland. In hun eigen taal of in het Engels kwamen o.a. hoogleraar Johan Buitendag van de Universiteit van Pretoria (Zuid-Afrika), hoogleraar John Titaley Universitas Kristen Satya Wacana (Indonesië) en onderzoeker David Hewlett van de Queen’s Foundation for Ecumenical Theological Education (Engeland) aan het woord.

Tot slot vertelden een dochter en vrouw van Wim over hoe zij het als gezin hebben ervaren dat hij decaan van Godgeleerdheid was. Waarna Wim zelf een kado overhandigde aan iedereen waarmee had samengewerkt, de bundel ‘Prijzend in het licht gesteld’. Hierin zijn de toespraken van Wim opgenomen die hij uitsprak bij de oraties van nieuwe hoogleraren n zijn tijd als decaan.