Speciale editie TussenRuimte door MA-studenten Annemarie Foppen en Ruben van den Belt

Religieus leiderschap in het publieke domein

13-07-2017 | 12:19

Nieuwe tijden stellen nieuwe vragen aan leiders, of ze nu burgemeester, bedrijfsleider of voorganger zijn. De mondige burger, werknemer en gelovige neemt niet snel meer iets aan op gezag. Je kunt dit het volwassen worden noemen van democratie, organisatie en geloofsgemeenschap, maar het stelt leiders, in het bijzonder religieuze leiders, wel voor een aantal uitdagingen.

Niet alleen hebben zij te handelen met vraagstukken waar hun collega-leiders ook tegenaan lopen, zij moeten zich tevens verhouden tot religie en de veranderende plek die geloof en godsdienst vandaag de dag in het publieke domein innemen. De wereld lijkt soms weer ‘betoverd’, maar als puntje bij paaltje komt zijn het romanschrijvers en zangers die in talkshows ‘duiding’ komen geven. En dan hebben we het nog niet eens over de uitdagingen die in elke omgeving anders zijn: loopt de kerk van de voorganger leeg? Worden gelovigen vervolgd om hun geloof? Of probeert de geloofsgemeenschap bij te dragen aan een verzoeningsproces?

Deze uitgave van TussenRuimte wil de volgende vragen nadrukkelijk stellen. Wat gebeurt er met religieus leiderschap als de voorganger het publieke domein betreedt? Welke rol krijgt de kerk te midden van strijdende groepen? Hoe wordt de voorganger gesteund door wetgeving? Lees verder op de website van TussenRuimte.

Bron: TussenRuimte