Recent nieuws

Op deze pagina vindt u recente nieuwsberichten van onze faculteit.

De faculteit en haar onderzoek(st/ers) krijgen ook geregeld aandacht in verschillende media. In de persmonitor geeft de VU elke week een overzicht van de aandacht die haar medewerkers en activiteiten in de pers hebben gekregen. Daar zit elke week wel een aantal wetenschappers van de faculteit Godgeleerdheid bij. Schrijf je hier in voor de persmonitor.

Afscheid Maarten Wisse en reacties op 'Waarheid en de grenzen aan Verdraagzaamheid'

13-11-17

Tijdens het symposium ter gelegenheid van het vertrek van Maarten Wisse

The Future of Pentecostalism Conference 2018

09-11-17

Register now

The Future of Pentecostalism Conference 2018

09-11-17

09-10 Februari 2018 > Meld u nu aan / Register now

School shooters zijn geen einzelgänger met psychische problemen

06-11-17

Het beeld dat 'school shooters' einzelgänger zijn, gepest worden en een psychiatrische geschiedenis hebben klopt statistisch niet. Zij ervaren een existentiële crisis en vinden geen oplossing in religie of filosofie met als gevolg dat zij een eigen realiteit of persoonlijke religie creëren. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Birgit Pfeifer die de autobiografische teksten, zoals manifesten en afscheidsbrieven, van deze jongens analyseerde.

In gesprek over het meestgelezen boek ter wereld

30-10-17

Jacobine Geel gaat met denkers en dichters in gesprek over het meestgelezen boek ter wereld: de Bijbel.

40 jaar Bijbel onderzoek met de computer door het Eep Talstra Centrum

24-10-17

Jubileum viering op 31 oktober 2017

VU-theoloog Sander Klaasse krijgt financiering voor onderzoek naar haalbaarheid van meer wetenschappelijke methodes binnen de theologie

11-10-17

Hoe kunnen we theologie theologie laten zijn, en toch een constructieve bijdrage leveren aan de academische wereld en de bredere samenleving?

Leerstoel Baptisten uitgebreid met evangelische theologie

27-09-17

De leerstoel van de Unie van Baptistengemeenten aan de Vrije Universiteit is met ingang van september verbreed tot een voltijdse leerstoel voor baptistische en evangelische theologie, onder de naam McClendon Chair for Baptistic and Evangelical Theologies.

In memoriam emeritus VU-hoogleraar Harry Kuitert (1924-2017)

11-09-17

Harry Kuitert zal ongetwijfeld de geschiedenis ingaan als de man van de oneliner dat ‘alle spreken van Boven van beneden komt'

Expositie over Karen Armstrong op de VU

31-08-17

Naar aanleiding van de uitreiking van het eredoctoraat aan Karen Armstrong op 4 september heeft de Universiteitsbibliotheek een expositie ingericht.

Speciale editie TussenRuimte door MA-studenten Annemarie Foppen en Ruben van den Belt

13-07-17

Religieus leiderschap in het publieke domein

Karen Armstrong wordt eredoctor aan de VU

04-07-17

Compassie. Daar draait het om in het werk van de Britse letterkundige en religiewetenschapper Karen Armstrong. Ze benadrukt die gemeenschappelijke kern in religieuze tradities en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het gesprek over de positie van verschillende religies in de samenleving.

Volg de master Theology and Religious Studies: Media voordelig met de ‘Ted Neeley Scholarship’

15-06-17

Ben jij een Master student die graag een tweede master wil volgen maar kun je dat niet betalen? Meld je dan aan voor de Ted Neeley Scholarship en maak kans op een forse financiële bijdrage voor een tweede master Media binnen de richting Theology and Religious Studies bij de faculteit Godgeleerdheid.

The VU Fellowship in Ethics of the Anthropocene: Religion, Ethics, and Environmental Change

08-06-17

In 2018 a senior scholar will be selected for the Fellowship in Ethics of the Anthropocene. Applications should be submitted by July 15th 2017.

Doude van Troostwijk visiting professor Vrijzinnige Theologie van het Doopsgezind Seminarium

07-06-17

Chris Doude van Troostwijk wordt de nieuwe visiting professor Vrijzinnige Theologie van het Doopsgezind Seminarium. De filosoof is daarmee de opvolger van hoogleraar Erik Borgman, die sinds september 2015 de wisselleerstoel bekleedt. Doude van Troostwijk - hoogleraar godsdienstfilosofie aan de Luxembourg School of Religion & Society - zal de komende twee jaar onder de titel Solidaire onwetendheid trachten om een filosofische onderbouwing te geven aan vrijzinnigheid in het algemeen en vrijzinnig geloven in het bijzonder.